De 5 största ishockeystriderna genom tiderna

Slagsmål är en vanlig syn i ishockey. Och då pratar vi inte om slagsmål på läktarna, utan om slagsmål mellan hockeyspelarna själva! I NHL kan man inte bli diskvalificerad, så slagsmål är en stor del av spelet.

Här är en genomgång av fem av de största ishockeystriderna genom tiderna.

1. Sovjetunionen mot Kanada – juniorlagen

 • Plats: Piestany, Tjeckoslovakien
 • Datum: 4 januari 1987
 • Deltagare: Sovjetunionens och Kanadas juniorer
 • Tävling: Juniorvärldsmästerskapet i ishockey

Detta legendariska slagsmål ägde rum mellan Sovjetunionens och Kanadas juniorer på världsmästerskapets sista dag i Piestany, Tjeckoslovakien den 4 januari 1987. Kanada var redo för guldmedaljen och ledde med 4-2 i matchen mot sovjeterna. En händelse mellan Pavel Kostichkin och Theoren Fleury ledde till våldsamheter och slutade med en av de största ishockeystriderna någonsin.

Slagsmålet började den 14:e minuten av den andra perioden. För att ro hem mästerskapet var det nödvändigt för kanadensarna att vinna med en marginal på tre mål, medan Sovjetunionen var ute ur leken då de inte vunnit i sina tidigare matcher. Enligt ögonvittnen hoppade fyra ryssar av avbytarbänken och gick med i bråket. Ryssen Evgeny Davydov ledde anfallet och det dröjde inte länge innan båda bänkarna fanns på isen.

Personalen försökte återställa ordningen genom att släcka lamporna i arenan. Då varken den norska domaren Hans Ronning eller någon av linjedomarna kunde få stopp på slagsmålet lämnade de isen. De blev tvungna att ringa polisen för att få ett slut på våldsamheterna, som definitivt hör till de största ishockeystriderna i spelets historia.

Efter matchen diskvalificerade International Ice Hockey Federation alla spelare i 18 månader och tränarna i 3 år. Senare sänktes straffet till 6 månader.

Flera spelare som var involverade i slagsmålet blev senare stjärnor i National Hockey League. Till dem hör Theoren Fleury, Brendan Shanahan, Sergei Fedorov och Alexander Mogilny.

I Kanada tror man fortfarande att ryssarna medvetet provocerade fram en av de största ishockeystriderna i historien bara för att guldmedaljen inte skulle gå till deras ärkerivaler. Dessutom tror de att Vladimir Vasiliev själv gav klartecken för gruppslagsmålet.

Kanadensarna fick sin hämnd året därpå då de tog guld i Moskva.

2. Philadelphia Flyers vs Ottawa Senators

 • Plats: Philadelphia, USA
 • Datum: 5 mars 2004
 • Deltagare: Philadelphia Flyers – Ottawa Senators
 • Tävling: National Hockey League

Anledningen till slagsmålet under hockeymatchen den 5 mars 2004 var Ottawa Senators spelare Martin Havlats fula beteende mot Mark Recchi, som ledde till en av de största ishockeystriderna någonsin.

I sista matchen mellan de båda lagen blev Havlat utvisad efter att han medvetet försökt skada Flyers-angriparen Mark Recchi. Det fick Philadelphia-spelarna att reagera. Recchi sa: ”Han (Havlat) är känd för sådant beteende. En dag kommer han att få smaka på sin egen medicin, inte nödvändigtvis från vårt lag, men det kommer helt säkert att hända. Det är bättre för honom att lära sig att stå upp för sig själv. ”

Efter en sådan krigsförklaring var returmatchen ivrigt emotsedd. Men till publikens stora besvikelse hände inte så mycket – förrän i 58:e minuten, då Brashear och Ray plötsligt gick till attack.

Daniel Markov gick djärvt in i striden mot Ottawas hårding Todd Simpson. Därefter gick målvakterna med i slagsmålet tillsammans med Senator-backen Brian Pothier som tillsammans med domaren slog ner Brashear, som vägrade att lämna planen. Flyers-spelarna Radovan Somik och Matthias Timanderuwere var definitivt inte de mest erfarna slagkämparna, men slogs ändå tappert mot de hårda killarna Chris Neil och Zdeno Hara.

Till sist tog Leclair av sig handskarna, Recchi gav sig på Smolinski och det hela avslutades med att Sharpe Spezza åkte på rejält med stryk. ”Det var en spännande match både för oss och våra fans”, sa Flyers målvakt Robert Esche förtjust.

Recchi tycktes också vara nöjd: ”Mina lagkamrater hade inte glömt vad som hände i förra matchen. Det var mycket känslor på isen idag. ” Resultatet av spelet: lagen slog ett NHL-rekord. Sammanlagt fick de 419 straffminuter (213 för Philly, 206 för Senators). Intressant nog lyckades samma lag sju år senare nästan slå sitt gamla rekord, men bara nästan! Storbråket mellan de båda lagen hör tveklöst till en av de allra största ishockeystriderna genom tiderna.

3. Vityaz (Chekhov) vs Avangard (Omsk)

 • Plats: Chekhov, Ryssland
 • Datum: 9 januari 2010
 • Deltagare: Vityaz (Chekhov) och Avangard (Omsk)
 • Tävling: Continental Hockey League

Matchen i KHL Championship – Open Russian Hockey Championship – den 9 januari 2010 avbröts efter 3 minuter och 39 sekunder i den första perioden. Detta berodde på att det inte fanns tillräckligt många hockeyspelare kvar för att fortsätta spelet (mindre än tre spelare och en målvakt) efter att en av de största ishockeystriderna i spelets historia utbrutit på planen.

De första bråken började redan före matchen när Avangards spelare bröt mot den oskrivna regeln att inte korsa mittlinjen under uppvärmningen. Vityaz tuffa killar gillade inte det, men Avangards spelare lät sig inte avskräckas.

Matchen började ändå i tid, men bara tre minuter senare, efter att Svitov tacklat Bahriddinov, utbröt ett vilt fem mot fem-slagsmål. Domarna lyckades få kontroll över situationen och efter en rad straffar för diverse fulspel kunde spelet fortsätta.

Men bara i sju sekunder! Nya slagsmål bröt ut och stoppades med stora svårigheter. Men lagen kunde bara inte låta bli att fortsätta – de var fast beslutna att slåss. Ett till tekning, spel i tre sekunder, och så var samtliga spelare i båda lagen uppe på isen och slogs igen. Domarna utvisade nästan alla spelare och blåste av matchen.

Detta var en extremt sällsynt situation i ishockey och första gången någonsin i den ryska hockeyns historia som en match stoppades på grund av spelarbrist orsakad av massutvisningar. Totalt fick de båda lagen 840 straffminuter: 421 för Vityaz och 419 för Avangard. Dessa siffror var exakt dubbelt så höga som NHL-rekordet ovan, från matchen mellan Ottawa Senators och Philadelphia Flyers. I efterhand reducerades strafftiden till 707 minuter. Vilket fortfarande gör den till en av de största ishockeystriderna som någonsin ägt rum.

4. John Mirasti vs Jeremy Jablonski

 • Plats: Syracuse, USA
 • Datum: 19 december 2008.
 • Deltagare: John Mirasti (Syracuse Crunch) – Jeremy Jablonski (Binghamton Senators)
 • Tävling: American Hockey League

Till skillnad från de andra största ishockeystriderna var det här inget gruppslagsmål. Efter slutet på den andra perioden i AHL-matchen mellan Syracuse Crunch och Binghamton Senators, vägrade John Mirasti och Jeremy Jablonski att lämna isen. De var fast beslutna att ge sig på varandra. Alla försök av domarna att förhindra bråket var förgäves. Enligt många är det en av de största ishockeystriderna mellan två spelare någonsin. De två hårdingarna slog varandra sönder och samman och utdelade totalt 115 slag inom loppet av en minut.

5. Målskyttkamp: Osgood vs Rua

 • Plats: Detroit, USA
 • Datum: 1 april 1998
 • Deltagare: Chris Osgood (Detroit Red Wings) – Patrick Roy (Colorado Avalanche)
 • Tävling: National Hockey League

När lagen på isen börjar slåss fem mot fem är det svårt för målvakterna att hålla sig i buren. Och när de inte gör det blir det riktigt otrevligt. Den här gången hände det den 1 april 1998 i Stanley Cup-finalen mellan Detroit Red Wings och Colorado Avalanche.

Målvakten Patrick Roy kunde inte motstå frestelsen och började utmana sin motpart till en av de största ishockeystriderna publiken skådat. Den andra målvakten, Chris Osgood, var lite tveksam först men accepterade utmaningen, där han så småningom stod som segrare. Kampen mellan de två stora målvakterna, vars namn är inskrivna med gyllene bokstäver i förbundets historia, blev ett bra komplement till gruppslagsmålet och förtjänar definitivt sin plats bland de största ishockeystriderna genom tiderna.

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll |